De Pop-up tafel

Een heel speciaal straatmeubel voor de Bandoengstraat

Carmela Bogman en Rogier Martens, twee ontwerpers voor de openbare ruimte hebben na gesprekken met straat bewoners en wensen die naar voren kwamen een ingenieus straatmeubel ontworpen .

taf.dicht

taf.open

tafelzit

Lees hieronder hoe men tot het ontwerp van de tafel kwam.


Samen de openbare ruimte ontwerpen , hoe doe je dat ?

Tijdens een bewonersavond bleek dat men veel ideeen heeft hoe de straat mooier of gezelliger te maken.Volgens de oudere bewoners was het vroeger allemaal veel beter. Er was elk jaar een feest van drie dagen lang en de straat er zag er veel netter uit , iedereen veegde zijn stoepje, had een gezellig gordijntje voor de ramen en zette zijn fiets nog in de schuur in plaats van tegen de bomen of gevels. Ook stond in het verleden een boom in het midden van het plein achtige kruispunt. Door de auto’s is dit nu niet meer mogelijk…..

bandoengplein 2

De Bandoengstraat

bewoners komen met het idée toch het pleintjes gevoel weer een beetje terug te brengen !
Het pleintje/kruispunt deelt nu de straat in tweeen, dat is eigenlijk ook altijd zo geweest weten ze te vertellen. Aan de ene kant wonen de feestgangers die meer op straat zitten en met elkaar kletsen aan de andere kant de bewoners die meer op zich zelf zijn.
Natuurlijk is de andere kant van de Bandoeng ook vertegenwoordigd en zij vragen of het mogelijk is bijvoorbeeld een soort van picknick bank te ontwerpen, zodat mensen uit de Bandoengsstraat elkaar makkelijker kunnen ontmoeten en waar de kinderen aan kunnen spelen.

bandoegplein1

Een plek waar het meubel zou kunnen komen....

Een bank en tafel…Ja, dat zou fantastisch zijn beaamd iedereen, maar dan doen we s’nachts geen oog meer dicht ! Een bank of tafel trekt hangjongeren, we zijn juist blij dat ze er niet meer zoveel zijn.
Misschien iets met een slot stelt iemand voor, maar ja zelfs daar kan je nog opzitten….

Men denkt verder in de groep, mooie verlichting, grote plantenbakken, prullenbakken, muurschilderingen, alles in het gebied van het voormalige pleintje. De ontwerpers schrijven alles op en maken foto’s van de locatie en gaan wat weken aan het werk.

Carmela en Rogier beginnen met een ontwerp voor bijzondere straatverlichting maar deze sneuvelt in de prullenbak in hun achterhoofd blijft de heimelijke wens van de straat zoemen ….. namelijk een bank en een tafel ….. Het probleem speelt in meer buurten dat weten zij als ontwerpers maar al te goed, dus interessant om iets mee te doen,ze borduren voort op een opklapbare tafel ,een wegrijtafel totdat ze bij het idée arriveren van een in de grond zakkende tafel .

bandoengplein 3

Of komt het toch hier.....

Voorpret

Het idee om een meubel te maken dat door de bewoners uit de grond gepompt kan worden en na gebruik weer in de grond verdwijnt, zorgde voor veel voorpret in de buurt.Er zullen in de straat verschillende sleutels worden uitgedeeld die bewoners kunnen halen als ze van het meubel gebruik willen maken.Deze sleutels geven toegang tot het pompsysteem en worden uitgedeeld aan centrale personen in de straat. Het meubel is opgebouwd uit drie antirampalen de mensen zelf uit de grond kunnen pompen. Op deze palen zijn aluminium palen bevestigd die kunnen dienen als zit element of tafel maar bijvoorbeeld ook als podium. Vanwege de hydraulische cilinders kunnen de palen op elke willekeurige hoogte vastgezet worden, met een maximale hoogte van 70 cm. Dit zorgt ervoor dat het meubel elke keer anders gebruikt kan worden.

Het doel is dat de bewoners zelf de plek afmaken (ieder op zijn eigen manier)Er wordt de mogelijkheid gegeven samen iets te laten ontstaan. wanneer je het object niet nodig hebt, zal het geen obstakel zijn. Maar mocht je het willen gebruiken dan liggen alle ingredienten letterlijk op tafel.

verschillende composities

Techniek

P6260610

Opzoek naar de meest voordelige paaltjes....